Slik velger du rett barnesete

Slik velger du rett barnesete

 Valg av sete: 7 trinn 

 1. Tenk på barnets alder og vekt. Disse faktorene avgjør hvilken setegruppe du trenger. Det er 5 hovedgrupper av barneseter.

  • Gruppe 0 Alder: Opptil 6 måneder. Vekt: Opptil 10 kg. Bilsetet ser ut som en bærebag med sele inni. Det er en babystol som barnet ligger i, og som festes sideveis med setebeltene bak eller Isofix-fester.
  • Gruppe 0+ Alder: Opptil 1 år. Vekt: Opptil 13 kg. Dette er seter som festes bakovervendt, med bilbeltene i bilen eller Isofix-fester. De er utformet som dype skålformede bærestoler med seler inni og et håndtak.
  • Gruppe 1 Alder: 9 måneder – 4 år. Vekt: 9–18 kg. Disse setene tas i bruk når barnet kan sitte opp selv. Det er utstyrt med seler eller et støtskjold, og kan også ha en rygg som kan vippes ned.
  • Gruppe 2–3 Alder: 3–12 år. Vekt: 15–25 kg. Dette er beltestoler uten integrerte seler. I stedet brukes setebeltene i bilen til å holde barnet på plass. Setene er utstyrt med egne føringer for setebelter. Noen produsenter tilbyr seter som heller lett bakover, men vanligvis er de L-formede.
  • Gruppe 3 Alder: 6–12 år. Vekt: 22–36 kg. Dette er sitteputer med armlener for barn som er over 135 cm. De har ikke seterygg, og festes med setebeltene i bilen, som føres gjennom egne føringer spesielt til dette.
   Universelle produkter passer for barn i flere aldersgrupper. Disse setene er gjerne rimeligere.
 2. Tenk på barnets høyde.
  • I gruppene 0 og 0+ må ikke barnets hode rage over toppen av setet.
  • I gruppene 1–3 kan ikke mer enn en tredjedel av barnets hode rage over hodestøtten. Sikkerhetsbeltet må løpe over barnets skulder.
 3. Velg et sete som har sidebeskyttelse for hodet og skuldrene. Det øker sikkerheten for barnet betraktelig, i tilfelle noe støter mot siden av bilen.
 4. Velg et sete det er enkelt å vedlikeholde. Kontroller materialet i setetrekket og at det kan fjernes og vaskes uten problemer.
 5. Kjøp beskyttelsestrekk for framsetene hvis bilen din ikke allerede har dette. Ellers vil føttene til barnet komme borti setet foran og skitne det til.
 6. Hvis setet har Isofix-fester, må du kontrollere produktdokumentasjonen for å sikre at setet er kompatibelt med bilmerket og -modellen din.
 7. Velg produkter fra kjente merker. Disse produsenten har brukt mye penger på å undersøke sikkerheten til barn i bil, og produserer dermed seter som beskytter små passasjerer effektivt.