Slik velger og skifter du kabinfilter

Slik velger og skifter du kabinfilter

Støv, sot, gummipartikler, slipende substanser, ozon, nitrogenoksider, svovel- og karbondioksidgass, benzol og pollen om våren og sommeren kommer inn i bilen gjennom ventilene sammen med luft. På grunn av at det er et lukket rom, kan konsentrasjonen av disse substansene være mange ganger høyere i kupeen enn utenfor. Det kan virke belastende på lungene å inhalere pollen, og det kan forårsake allergier. Kabinfilteret (eller pollenfilteret) er designet for å løse dette problemet. Dette er våre tips om hvordan du velger et kvalitetsfilter som passer til bilen din.

Årsaken til at det er viktig å bytte ut denne delen i god tid

Pollenfilteret er en forbruksdel, og må derfor byttes ut regelmessig. Det anbefale så bytte det minst en gang i året eller etter 15 000 km. Hvis du bor i en stor by og ofte blir stående i kø, eller du kjører mye på støvete veier, kan det hende at du må bytte det ut oftere.

Et skittent filter kan redusere effektiviteten til klimaanlegget, oppvarmings- og ventilasjonssystemene siden motstanden i filteret mot luftstrømmen øker med oppsamlet smuss. Vinduene dugger veldig når det regner, og med tiden begynner det å vokse patogene bakterier og sopp på overflaten til filterelementet.

Årsaken til at det er viktig å bytte ut denne delen i god tid

Noen ganger kan filterelementet bli deformert og luften strømmer dermed forbi det, og slik kommer all forurensningen inn i kupeen.

Forskjellige typer luftfilter

 I dag er de følgende typene mye brukt: 
 1. Konvensjonelle barrierefilter. De fanger støv. De er laget av spesialpapir eller syntetiske fiber. De består vanligvis av noen lag. Hvert lag er designet for å fange opp støvkorn av en viss størrelse. Det er verdt å merke seg at det er best å bruke syntetisk fiber til filtermateriale, siden disse kan sørge for effektiv rengjøring av luften uten å gi motstand til luftstrømmen. Noen filter av god kvalitet kommer med et lag med elektrostatisk lading, noe som gjøre at fibrene kan fange selv de minste støvkorn.
 2. Med absorberende lag. Hvert av disse lagene har en tekstilbase som det er festet aktiverte kullkorn til. Kornene har en porøs overflate som absorberer molekylene til giftige substanser som kommer inn i bilen med luften. Disse filtrene er dyrere, men sørger for bedre rengjøring. I tillegg nøytraliserer de ubehagelig lukt.
 3. Med et antibakterielt lag. Dette laget er laget av et baktericid materiale, vanligvis polyfenol. Det binder og nøytraliserer bakterie og allergener, og hemmer veksten av mugg med flere tifold. Disse er de dyreste filtrene, siden de garanterer maksimal beskyttelse.

4 tips fra AUTODOC om valg og bruk av kabinfilter

 1. Velg produkter fra kjente produsenter. Vi anbefaler Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N og Ridex. Det brukes mindre materiale i hvert filterlag i produkter med dårligere kvalitet, som som fører til at de ikke renser luften like godt. Dårlige produkter kan til og med ha et falsk kullfilter, som egentlig bare er en vanlig filter hvor et lag er malt sort.
 2. Kontroller tilstanden til pollenfilteret hvis du legger merke til noe av det følgende:
  1. Ubehagelig lukt i bilen
  2. Det er kaldt i bilen selv om varmeapparatet er slått på, eller det er varmt selv om klimaanlegget er på
  3. Det samles opp støv på dashbordet
 3. Velg reservedelen i nøye samsvar med spesifikasjonen for bilen din. Det er ikke mulig å montere komponenter som er større enn de som trengs. Deler som er mindre enn de som passer som standard vil slippe gjennom ufiltrert luft inn til kabinen.
 4. Pass på at du plasser det riktig når du monterer filteret. Retningen for luftstrømmen skal være merket på siden til delen, dette er spesielt viktig for kull- og allergenfilter.
4 tips fra AUTODOC om valg og bruk av kabinfilter

Konklusjon

Pollenfilter påvirker ikke funksjonen til hovedsystemene og -enhetene i bilen, som motoren eller giret. På grunn av dette er det en del bileiere som ikke tar seg bryet med å bytte det ut i tide. Det kan være helsefarlig. Kvalitetskomponenter kan fange opp til 99 % av støv og allergener. Derfor bør du ikke være knipen når det kommer til denne delen. Hvis du følger de enkle tipsene våre, kan du sikre deg et behagelig og trygt klima i bilen i lang tid.