Spør spørsmål eller del erfaringene dine med reparasjoner på bilforumet. Abonner på oppdateringer, slik at du ikke går glipp av nye veiledninger.
Last ned appen:
Her kan du spore bilutgifter, oppdatere billoggen og planlagte delebytter, lagre veiledninger, notater og dokumenter
Hvilke deler finnes i bremsesystemer, og hvilke funksjoner har systemet?
Bremsesystemet består av et hydraulisk styreelement (bremsehovedsylinder, trykkreguleringsventil, bremseslanger) og en bremsemekanisme. Den kan være av trommel- eller skivetypen. De første har bremsetromler og bremsesko, de siste har roterende bremseskiver og klosser som er montert fast i caliper på begge sider. Komponentene i håndbrekket er en spak og kabler med justerbare ender. Funksjonen til bremsesystemet er å sakne farten til bilen og stoppe den samt å holde den på plass når den er parkert.
Hva er tegnene på feil i bremsesystemet?
Defekter i bremsesystemet kan oppdages ved at bremsekraften er redusert. Du kan også merke ting som dårligere veigrep, ulyder rundt hjulene eller at det lekker bremsevæske. Varsellampen for bremsesystemet begynner å lyse. Bremsepedalen beveger seg lengre før bremsene aktiveres eller det blir vanskelig å trykke den inn, slik at du må bruke mer kraft når du skal bremse.
Hvordan kontrollerer jeg bremsesystemet?
Bruk en egen tester til å kontrollere tilstanden til bremsevæsken på beholderen. Den vil kunne fortelle deg om væsken må byttes. Væskenivået må være mellom markeringene for «Min.» og «Maks». Bremsepedalen må ikke føles for myk, den skal gi deg motstand når du trykker den inn. Bremseskivene og bremseklossene må ikke være defekte eller skitne. Mål tykkelsen på delene og sammenlign den med verdiene som bilprodusenten har oppgitt. Stopp bilen i en bakke med helling på rundt 20° og aktiver håndbrekket. Hvis det fungerer korrekt, vil du høre 3 eller 4 klikk og bilen vil ikke rulle. Du må få fagfolk til å kontrollere elektroniske kjøreassistenter som ABS.