Sykkelstativer til bil

Landeveissykling er blitt en veldig populær hobby, det finnes strekninger og steder folk valfarter til.

Så det er ikke rart at mange gjerne vil ha med seg sykkelen på biltur. Sykler er mye, men enkle å pakke inn i en bil, det er de ikke. Det finnes etterhvert et stort utvalg av forskjellige sykkelstativ til bil, slik at syklene kan fraktes trygt på utsiden av bilen.  

Sykkelstativ til biltak 

Disse stativene består av en lang skinne som som regel festes til takstativet på bilen, man er altså avhengig av å ha noe på biltaket som stativet kan festes til. Det kan koste en del å få plassert om bilen ikke er utstyrt med lastholdere av noe slag i utgangspunktet, men det er en god løsning hvis bilen ikke har hengerfeste. 

Syklene kan festes på litt forskjellige måter, noen stativer har et feste som kobles til rammen mens andre er slik utformet at forhjulet til sykkelen må tas av, og så festes sykkelgaffelen til stativet. Hjulene sikres med stropper.     

Disse stativene er bra for sikkerheten på flere vis, både på veien og for bilen og sykkelen. 

De blokkerer ikke sikten bakover og syklene er godt festet, så de holder seg trygt på plass. Siden dette sykkelstativet festes på takstativet og syklene ikke kommer borti bilen, er det liten risiko for at bilen blir skadet. Skulle noe støte sammen med bakdelen av bilen, er syklene langt unna, og det er også mindre attraktivt for potensielle tyver når syklene er på taket av bilen.  

Selv om du må tenke på totalvekten, er disse stativene et fleksibelt valg, siden hvert er til en sykkel og flere stativer kan monteres ved siden av hverandre ved behov. 

Den største utfordringen for mange, er å få syklene opp og ned av taket. Her kan det være greit å være to, eller ha noe å stå på. Det er enkelt å feste og løsne syklene, så når man først har funnet rett teknikk, går det raskt å plassere syklene og ta dem ned igjen.

Sykkelstativ til hengerfeste

Sykkelstativ til hengerfeste

Denne typen stativ er forholdsvis ukomplisert å montere og bruke. Det plasseres på hengerfestet, og syklene står enten på en plattform, eller de henges opp. Noen av disse stativene har vippefunksjon, slik at du har tilgang til bagasjerommet selv om du har et fullastet stativ på plass. Andre modeller har ikke dette, da er det viktig å passe på at du ikke må ha noe hverken ut av eller inn i bagasjerommet etter at stativet er montert og syklene lastet på. 

Stativer med lysbjelke må kobles til bilens elektriske system, det er lurt å teste at dette fungerer som det skal før du legger ut på kjøreturer. 

Hengerfestestativene har høyest vektkapasitet, siden hengerfestet er festet til understellet til bilen, og dermed veldig solid. 

Sykkelstativ til bakluke

Sykkelstativ til bakluke

Disse stativene festes til selve bakluken. De har polstrede støtter som hviler mot bakluken og holdes fast på bilen med stropper. Stativene er lette og enkle å bruke, men siden de monteres direkte på bilen, kan de skade den hvis du er uheldig. Sikten bakover blir redusert.

Sykkelhjul som ikke er festet skikkelig, kan også komme borti bilen, eller stikke ut på siden av den, så pass på at de sitter der de skal. I noen tilfeller er det greiest å ta av forhjulet. Sørg uansett for å ha nok stropper til å feste syklene og hjulene med.

Sykkelstativ til elbil

I takt med at det blir stadig flere som velger elbil også på lengre turer, er det stadig flere som også vil ha med sykler på elbilen. Mange elbiler har ikke hengerfeste. Det er en bildel som det ikke er mulig å ettermontere, siden den er en del av understellet. I tillegg finnes det også modeller som ikke kan ha taklast, eller så lite last på taket at det ikke har noen praktisk nytte. 

Dermed sitter mange elbileiere igjen med én mulighet, nemlig et stativ som kan festes på bakluken. Dette er et godt og enkelt alternativ, som ofte er rimelig.

Kjøring med sykkelstativ

Ekstra vekt og andre mål kan føre til at hele kjøredynamikken til bilen påvirkes. Det er greit å kjøre litt ekstra rolig til å begynne med. 

Med et sykkelstativ bak, blir bilen lengre og sikten bakover redusert. Det gjør at rygging og parkering kan bli mer utfordrende.

Dette problemet har man ikke med takstativ, det er imidlertid viktig å huske på at bilen er mye høyere enn normalt, slik at man ikke kjører på steder med lav takhøyde, som noen garasjer og parkeringshus. Lasten på taket endrer også bilens aerodynamikk, så det går med mer drivstoff enn vanlig. 

Regler for sykkelstativ til bil 

Også når det gjelder frakt av sykler, er det noen lover og regler det er best å overholde. Både for veisikkerheten sin del, for å unngå bøter, skader på bil og sykkel og, ikke minst, for å få eventuelle kostnader som oppstår dekket av forsikringen.  

Pass på at du ikke overskrider vekten som sykkelstativet tåler, og hvis du bruker takstativ, maksvekten som kan plasseres på taket. All last på bilen må være forsvarlig festet, og det må du kunne overbevise vegvesenet eller politiet om hvis du skulle bli stoppet.

Sykkelstativene er laget for et bestemt antall sykler, det må overholdes. Det er også veldig viktig å bare frakte sykler på sykkelstativ, og også å bruke sykkelstativ når du skal frakte sykler med bilen. 

Stativ til hengerfestet kan dekke for både baklys og registreringsskilt. Det er ulovlig og farlig. Enkelte stativmodeller kommer derfor med lysbjelke med plass til registreringsskilt. En kopi av registreringsskiltet ditt må du skaffe deg selv, det finne flere firmaer som tilbyr dette

Profilen din er din egen personlige assistent

Her kan du spore bilutgifter, oppdatere billoggen og planlagte delebytter, lagre veiledninger, notater og dokumenter