Hjemmelader for elbil

Før måtte jeg kjøre et godt stykke for å lade bilen, og så brukte jeg strøm på å kjøre hjem igjen. Det var både dyrt og upraktisk. Nå som jeg har en elbil-lader hjemme, er alt mye enklere.

Vestlendingen som sa dette, mens han taklet smale og svingete veier på vei mot neste tettsted imponerende jevnt og stødig, er nok ikke den eneste som har det slik. Lading av elbil kan være en utfordring i vårt langstrakte og tynt befolkede land.

Det er utrolig praktisk å ha en ladestasjon til elbil hjemme, spesielt når det kan være milevis til neste offentlig tilgjengelige lademulighet. Det er noe både eiere av elbiler og hybrider merker godt.

Det er imidlertid litt å tenke på og noen valg å ta før man kommer så langt.

Ladestasjon, ladeboks, wallbox – hva trenger jeg til bilen min? 

De fleste velger å montere en Mode 3 ladeboks, også kalt wallbox, med Type 2-kontakt på veggen. Dette er standarden i Europa, og passer til biler med Type 1 og 2 kontakter, og kan også integreres med såkalte smarthus. Da kan ladestrømmen tilpasses den øvrige mengden strøm som brukes i huset, slik at du unngår at det brukes veldig mye elektrisitet på en gang. Den kan plasseres både utenpå huset og i garasjen. Det er bortimot 200 firmaer som produserer ladebokser til elbiler på verdensbasis, så du har mye å velge mellom selv om det ikke er alle som er like lett tilgjengelige, eller like populære i Norge.

Ladestasjon, ladeboks, wallbox – hva trenger jeg til bilen min?

De kommer med et utvalg av funksjoner og forskjellige utforminger, og drar nytte av dagens mest avanserte teknologi. Noen ladebokser kan kobles til en enhet med bluetooth og styres gjennom en egen app. En spesielt praktisk funksjon er at ladingen kan planlegges til en tid av døgnet når det er mest økonomisk å bruke strøm. Det finnes også enheter som kan brukes til å lade to kjøretøyer på en gang. Det kan være greit å skaffe seg utstyr som sikrer mer ladeeffekt enn det du trenger i dag, slik at du sparer deg den jobben neste gang du kjøper deg bil. Det er mye som tyder på at de fleste som først velger elektrisk, holder seg til det, og det er rivende utvikling på markedet. Stadig flere bilprodusenter satser stort på området, så det er mye spennende å se fram til.

Du kan kjøpe en enhet hos en spesialisert forhandler, mange bilselgere selger også ladestasjoner, eller handle i en nettbutikk. Elbilforeningen har også et opplegg hvor medlemmer kan kjøpe en ladeenhet til spesialpris. Det kan være greit å undersøke forskjellige muligheter for å finne ut hva som passer best for deg.

Det er gode grunner til å montere elbillader hjemme

Det følger en ladekabel med bilen når du kjøper den, som du kan bruke til å lade bilen rett fra en stikkontakt. Imidlertid er dette en såkalt nødlader, og det er ikke anbefalt å bruke den som hovedladeren din. Vanlige stikkontakter er ikke laget for å tåle belastningen med å lade elbilbatterier, og det er en risiko for at det kan oppstå varmeutvikling, brann eller andre feil i enten husets elektriske system eller bilens samt at man kan få støt. Ladepluggen er i tillegg tung, så den trekker kontakten nedover og kan skade den rent mekanisk. En annen viktig faktor er at det går mye raskere å lade med en ladeboks, du har flere styringsmuligheter og kan lade litt på ettermiddagen for å ha strøm nok til fritidsaktiviteter og handling. Det er dessuten tryggere, takket være sikkerhetsfunksjonene som er integrert i enheten. Det er også anbefalt av DSB. Nødladeren kan selvsagt brukes når du ikke har noe annet tilgjengelig, som en reserveløsning.

Et utvalg av firmaer som tilbyr hjemmeladere

I nettbutikken AUTODOC kan du finne ladeenheter fra følgende firmaer:

  • LRT Automotive GmbH er en tysk produsent av bildeler, som har holdt på siden 1998. Firmaet har en utmerket ESG-rangering.
  • ATQ GERMANY er en leverandør til ettermarkedet som leverer utstyr av utmerket kvalitet, sammenlignbart med originalutstyr.
  • Schneider Electric er et multinasjonalt firma med en historie som går helt tilbake til Frankrike i 1836. De lager strømstyringsprodukter, og fokuserer på automatisering og løsninger på dette feltet.
  • LAPP Mobility er del av familiebedriften LAPP Group, som ble grunnlagt i 1959, og som til dags dato er i familiens eie. Selskapet leverer i dag produkter verden rundt. LAPP Mobility er spesialisert på utvikling, produksjon og salg av ladesystemer til elektriske biler, og et av deres produkter ble nominert til eMove360°-prisen i 2021.

Hvilke krav gjelder for montering av elbil-lader hjemme?

DSB, eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, er ansvarlig for lover og forskrifter på en lang rekke områder knyttet til elektriske anlegg, brannvern og farlige stoffer. DSB tar seg også av regelverket som setter rammene for hvordan vi kan lade elbiler.

Enten du bor i enebolig, rekkehus, borettslag, har garasje eller ikke, er muligheten til å få bilbatteriet fylt opp over natten eller hurtiglading om ettermiddagen kjekt. Enheten kobles til det vanlige strømnettet, men den skal ha en egen kurs, overspenningsvern og den må jordes. Det skal ikke brukes skjøteledninger eller adaptere, siden det kan øke risikoen for at noe går galt. Selve monteringen er det en elektriker som må ta seg av. Det finnes enheter fra forskjellige firmaer. Noen tilbyr pakkeløsninger med installasjon av det tekniske utstyret inkludert. Dersom du velger å kjøpe bare en ladeboks, må installasjonen utføres av en elektriker etter separat avtale. DSB har et eget elvirksomhetsregister hvor alle firmaer som har tillatelse til å utføre elektriske arbeider er oppført. 

Dersom du bor i et borettslag, må du snakke med styret og følge reglene som gjelder, før du setter i gang. Det er viktig blant annet på grunn av mulig påvirkning på felleskostnadene. Etter en regelendring fra 2018 må nå alle norske sameier legge til rette for at eierne av elektriske biler og hybrider skal kunne lade kjøretøyene sine, med mindre det finnes en meget god grunn til å avslå det.

I dag tilbyr mange borettslag allerede fellesanlegg for billading, da trenger du ikke å tenke på å montere noe selv.

Profilen din er din egen personlige assistent

Her kan du spore bilutgifter, oppdatere billoggen og planlagte delebytter, lagre veiledninger, notater og dokumenter