Hva gjør jeg hvis nøkkelen står fast i tenningen

Hva gjør jeg hvis nøkkelen står fast i tenningen

Du har kanskje opplevd at du setter deg i bilen for å starte en kjøretur, bare for å oppdage at det ikke er mulig å vri nøkkelen rundt i tenningslåsen. Noen ganger kan du vri på nøkkelen til slutt, men etter turen får du ikke til å ta den ut igjen. I denne artikkelen ser vi på årsakene til at den kan bli sittende fast og de enkleste måtene å ordne problemet på.

10 årsaker til at tenningsnøkkelen sitter fast

Rattet er låst

Nesten alle moderne biler er utstyrt med et system som skal beskytte dem mot tyveri. I noen tilfeller låser slike system rattet og tenningslåsen for å forhindre at tyven kjører avgårde med bilen din. Når ratter vris uten at nøkkelen står i tenningslåsen, låses rattet. Systemet kan også bli utløst hvis du bruker feil nøkkel eller en som er veldig slitt. Noen ganger er årsaken til problemet at nøkkelen ikke er blitt satt riktig inn i tenningslåsen. I tillegg kan beskyttelsessystemet bli utløst hvis hjulene til bilen er snudd helt til en side, for eksempel hvis du parkerer i en bratt bakke, eller hvis forhjulene står inntil fortauskanten eller en annen hindring. Vanligvis høres det et lett gjenkjennelig klikk når låsefunksjonen aktiveres, og det er ikke mulig å trekke nøkkelen ut av tenningen.

Dette kan du gjøre: Drei rattet forsiktig fra side til side mens du forsøker å vri på nøkkelen i tenningslåsen. Det kan hjelpe deg med å få løsnet rattet. Ikke dra for hardt i nøkkelen, den kan brekke

Nøkkelen er blitt deformert

Den kan bli bøyd hvis du har den i lomma eller i lommeboka, eller hvis du bruker den til andre formål. Noen ganger kan dette føre til at nøkkelen ikke kan vris eller ikke fjernes fra tenningen, eller til at det ikke er mulig å sette den inn i det hele tatt.

Dette kan du gjøre: Har du lagt merke til at nøkkelen din er bøyd? Ikke forsøk å bruke den, for å unngå å skade sylinderen i tenningslåsen. Start bilen med reservenøkkelen i stedet. Ta kontakt med et verksted hvis du ikke har en. De kan hjelpe deg med å gjenopprette formen på den gamle nøkkelen raskt, eller lage en ny kopi. Hvis du har kommet til å sette en bøyd nøkkel i tenningslåsen, og den sitter fast, er det best å få fagfolk til å hjelpe deg.

Dørlåsen er frosset fast

Dette kan skje hvis det er minusgrader og det er kommet vann inn i sylinderen.

Dette kan du gjøre: Hvis bilen din har stått lenge ute i kulda, eller i et rom uten oppvarming, og du tror at låsen kan ha frosset, kan du forsøke å tine den. Varm opp nøkkelen med en lighter eller et lys, og sett den i låsen for å gjøre dette. Gjenta dette flere ganger. Du kan også bruke en egen låsespray. Pass på ventilasjonssystemet fungerer som det skal for å unngå at dette problemet oppstår igjen. Pass på å lufte godt ut i bilen før du setter den fra deg for lengre tid, slik at temperaturen i kupeen blir lavere og det dermed oppstår mindre kondens.

Batteriet i bilen er flatt

Nøkkelen blir sittende fast i tenningen når batteriet blir utladet i noen bilen.

Batteriet i bilen er flatt
Dette kan du gjøre: Slå på frontlyktene. Hvis lyset ikke kommer på, er det trolig batteriet som er problemet. Bruk et voltmeter til å måle spenningen ved batteripolene. Hvis den er under 11,7 V, er batteriet fullstendig utladet. Du må sannsynligvis bytte det eller lade det opp i en egen lader. Du kan forsøke å starte bilen med startkabler hvis du ikke har et multimeter. Hvis det fungerer, er det batteriet som er problemet. Hvis ikke, er det en annen type feil som er årsaken.

Hakkene i nøkkelskjegget er slitt

Produkter av lav kvalitet, som er laget av materialer som ikke er så holdbare, blir fort slitt. Nøkkelen blir løs i låsen, og den tar ikke skikkelig tak i de bevegelige delene i tenningslåsen.

Dette kan du gjøre: Sammenlign nøkkelen du bruker med reservenøkkelen. Bytt den ut hvis du ser at den er slitt. Beveg den gamle nøkkelen forsiktig fra venstre til høyre og beveg den fram og tilbake hvis den sitter fast i tenningslåsen. Du vil trolig være i stand til å finne et sted det nøkkelen tar tak.

Defekt låsesylinder

Den blir også slitt med tiden. Det kan skje enda raskere for førere som har for vane å ha nøklene på tunge nøkkelringer med mye annet på. Når bilen er i bevegelse, utsettes delene i mekanismen for ekstra belastning.

Defekt låsesylinder
Dette kan du gjøre: Hvis du får nøkkelen ut av tenningslåsen, kan du bruke reservenøkkelen i stedet. Hvis denne nøkkelen også blir sittende fast, er det sylinderen som er slitt. Få den byttet på et verksted.

Sylinderen og nøkkelen er blitt skitne

Bruk av feil smøremiddel fører til at det samles opp smuss i mekanismen, og med tiden kan den komme til å bli sittende fast. Vanligvis blir hakkene i nøkler skitne hvis de brukes til noe annet enn det de er ment for, for eksempel til å åpne pakker med.

Dette kan du gjøre: Rengjør sylinderen med WD-40 eller en annen rustløser, ved å spraye den inn i nøkkelhullet. Blås gjennom sylinderen med komprimert luft hvis det er mulig. Smør sylinderen når du har rengjort og blåst gjennom den. Tørk av nøkkelen med en lofri klut som er blitt dynket i WD-40, alkohol eller løsemiddel.

Bilen står i feil gir

I biler med automatgir, låses nøkkelen i tenningslåsen til du setter girvelgeren i Park. I biler med manuelt gir, må giret stå i fri for at sylinderen skal låses opp.

Bilen står i feil gir
Dette kan du gjøre: Pass på at girvelgeren til den automatiske girkassen er i Park-posisjonen etter kjøreturen. Hvis den ikke er det når du allerede har stoppet bilen og koblet ut motoren, kan du trykke inn bremsepedalen og så sette girvelgeren i Park-posisjonen. Forsøk forsiktig å ta ut nøkkelen. Kontroller om det er mulig å låse girvelgeren i denne posisjonen i det hele tatt, hvis dét ikke er mulig. Hvis den beveger seg selv etter at motoren er koblet ut, må du få et verksted til å sjekke momentomformeren, kabelen og spaken til automatgirkassen og låsemekanismen til bremsepedalen.
Dersom bilen din har manuelt gir, trykker du inn clutchpedalen og setter girstangen i fri, så kan du ta nøkkelen ut av tenningslåsen ved å bevege forsiktig på den.

Nøkkelen er ikke satt riktig inn

Noen ganger kan man glemme å dreie nøkkelen til låsesposisjonen.

Nøkkelen er ikke satt riktig inn
Dette kan du gjøre: Se på tenningslåsen. Den har flere markeringer, som står for forskjellige modi: «ignition on», «engine start», «lock» (eller «park»). Pass på at nøkkelen står i «lock»- eller «0»-posisjonen. Vri den til en annen posisjon ved behov.

Komponenten er knekt

Hvis det brukes for mye kraft på å vri nøkkelen i tenningslåsen, kan det føre til at den knekker. Det er vanskelig å få ut biten av nøkkelen som sitter igjen i tenningsmekanismen.

Dette kan du gjøre: Forsøk å fjerne nøkkelbiten med et spesielt verktøy. Få hjelp av profesjonelle hvis du ikke har et slikt verktøy. Ikke forsøk å få ut nøkkelbiten med improviserte verktøy, da kan sylinderen bli skadet.

Konklusjon

Selv om den har en enkel utforming, er tenningsnøkkelen veldig viktig, og den må tas godt vare på. Det er bare mulig å starte en bil hvis denne komponenten er i god stand. Bruk tipsene våre hvis nøkkelen sitter fast i tenningslåsen.