Slik vasker du bilen innvendig

Slik vasker du bilen innvendig

Blanke overflater, støvfrie seter og nesten ny bil-lukt. Det er ikke bare eksteriøret som påvirkes av veisalt og andre kjemikalier, også kupeen kan bli slitt hvis den utsettes for slike substanser over lang tid. 

En velholdt bil er også lettere å selge videre i tilfelle det er ønskelig. 

Enkelte tar det så langt at de har detailing som hobby, altså en ekstremt grundig rengjøring av bilen, som mer eller mindre gjenoppretter standen den var i som ny. Dette er en prosess som tar mange timer og mye arbeid, men også sørger for fornøyde bileiere! 

Noen ganger kan man vaske så mye man vil, det er fortsatt en ubehagelig odør i interiøret og det samles opp støv raskt. Du kan lese mer om hvordan du blir kvitt vond lukt i bilen for å få flere tips om hva du kan gjøre i slike tilfeller. Vanligvis trenger man hverken å gå over dynamoen med q-tips eller bytte noe for å få bilen ren og pen. 

Vaskemiddel til bil innvendig

Interiøret i bilen består av mange forskjellige materialer, og mye elektronikk som ikke har godt av fuktighet. Det er glass i rutene, plastpaneler på dørene, berøringsskjerm på dashbordet, skinn, kunstskinn eller tøy i setene og så videre. Alle materialene har spesielle egenskaper, som påvirker hva slags rengjøringsmiddel det er best å bruke. Det finnes spesialmidler til vinyl, gummimatter, tekstilrens og tepper. Dette er produkter som er gode å ty til ved grundig rengjøring, det kan trengs hvis bilen har vært eid av en røyker eller noen med hund. Du finner et stort utvalg av vaskemidler og rengjøringsprodukter hos Autodoc. Våtservietter til bil kan være veldig praktisk til kjapp rengjøring, for eksempel hvis det kommer brus eller moset frukt på setetrekket.  

Vaskemiddel til bil innvendig

Det er imidlertid ikke alltid nødvendig å gå så grundig til verks, selv om det selvsagt er mange som liker å bruke spesialprodukter på noen områder. Ofte trenger man ikke mer enn en støvsuger, vindusspray, ei bøtte varmt vann med noen dråper mild såpe og tørre og rene mikrofiberkluter. Spesielt på steder med lakk er det viktig å ikke bruke kraftig fettfjernende såpe. 

Forberedelser

Før du begynner på interiøret, er det greit å passe på at bilen er ren utvendig, siden det er lett å dra inn smuss utenfra. Det første du må gjøre inne i bilen, når du skal komme i gang med rengjøringen, er å rydde den. Ta ut alt av avfall, gulvmatter og annet som er løst. Sjekk under setene, i hanskerommet og i dørlommene. Pass på å skille det som skal kastes og det som skal tilbake i bilen igjen. Det er blant annet ikke lov å kjøre uten varseltrekant, så det er viktig å ikke la den ligge igjen etterpå.  

Det kan være avfall i bilen som må kasseres på egne måter, som sand med olje i på mattene.  

Hvis det dugger mye eller iser til inne i bilen, kan det være at det er fukt som har satt seg fordi bilen ikke fikk tørke lenge nok etter forrige vask. Det er best å tørke den skikkelig før du går i gang med vaskingen i slike tilfeller. La den stå inne over natten hvis det er mulig, eller sett en ovn i bilen og kjør med klimaanlegget på. Ta ut gummimattene på gulvet, slik at teppene kan tørke.

Rengjøring av bil innvendig

Det kan være greit å begynne med å spyle av og vaske gummimattene, slik at de kan tørke mens du jobber inne i bilen. 

Rengjøring av bil innvendig

Støvsug bilen, start øverst og beveg deg nedover. Gå over taket, seter og sidelommer. Husk på bagasjerommet også. Avslutt med gulvet, skyv setene forover og bakover, og legg ned baksetet for å komme til overalt. Du kan bruke en håndholdt støvsuger, en våt- og tørrsuger eller en vanlig støvsuger. De forskjellige munnstykkene til de to siste kan være til god hjelp. Vær ekstra nøye med setene hvis de har tekstiltrekk, da samles det opp mye støv. Det finnes også egne sjampoer til bilseter.

Skinnseter må rengjøres med spesialprodukter og deretter smøres med pleiende krem. La pleiekremen virke en stund og tørk så av trekket med en tørr mikrofiberklut.

De kan impregneres, da holder de seg fine og myke og det forebygger skader. Det finnes også egne våtservietter til skinn, som det lønner seg å ha i bilen. Du kan også bruke de samme produktene på rattet og rattkulen, hvis de har skinntrekk. 

Tørk av flatene i bilen med en fuktig mikrofiberklut, du kan også bruke en pusseklut etterpå, eller bare tørke av med en tørr klut. Ikke spray noen produkter direkte på områder i nærheten av elektronisk utstyr, spray i stedet på kluten. 

Vær ekstra nøye med steder som stadig vekk blir berørt, som rattet, dørhåndtakene og midtkonsollen. 

På rutene kan du spraye vindusvask, og så tørke godt av med en tørr klut. Rene, blanke ruter forbedrer automatisk utseendet til hele bilen, så bruk litt tid på å fjerne alt av smuss og striper. 

Ikke bruk noen slipende produkter, de kan skade overflatene selv om de ser fine ut i øyeblikket.

Du kan bruke teppesjampo på gulvteppet hvis det ikke er nok å støvsuge det. 

Avslutt vaskeprosessen med å gå over dørkarmene, inkludert i bagasjerommet. Du kan bruke liststift på listene for å holde dem myke. 

Rense bil innvendig

Når bilen er helt tørr, kan du plassere matter, barneseter og sikkerhetsutstyr i den igjen – og nyte følelsen av en velgjort jobb!   

Profilen din er din egen personlige assistent

Her kan du spore bilutgifter, oppdatere billoggen og planlagte delebytter, lagre veiledninger, notater og dokumenter