Hva er SPORTSHIFT? Egenskaper & tekniske parametere

Hva er SPORTSHIFT? Egenskaper & tekniske parametere

SPORTSHIFT er et varemerke registrert i 1995 av selskapet Prodrive for en girkifte-mekanisme ved hjelp av girspak eller skovlskiftere. Systemet har vært i bruk på Subaru automatkasser siden 2001, og i automatiserte girkasser på noen Aston Martin-modeller siden 2006.

Driftsprinsipper på SPORTSHIFT

En særegenhet på SPORTSHIFT systemet er mangelen på mekanisk ledd mellom girvelgeren eller skovlskifterne og girkassen. I stedet brukes elektriske signaler. Når føreren trykker på girspaken eller skovlskifteren vil tilhørende informasjon sendes til girkassens kontrollenhet som så sender tilhørende kommando til aktivatorene for å koble til valgt gir.

SPORTSHIFT-funksjonen forbedrer bilens dynamiske ytelse, og er hendig ved kjøring i oppover- eller nedoverbakke eller ved start på glatt føre. I tillegg vil skovlskiftere gi girskifte uten å ta øynene av veien, som er veldig relevant for sportsbiler.

Populære girkasser med SPORTSHIFT-funksjon

Girkasse kodeProdusentAntall girGirkasse typeMaks dreiemoment, NmMaks motorkapasitet, lProduksjonsstartBilmodeller utstyrt med denne type girkasse
4EATJatco4Automatisk med dreiemoment-omformer3003.31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Automatisk med dreiemoment-omformer3503.62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

På Aston Martin biler var 6- og 7-trinns automatiserte manuelle girkasser produsert av Graziano utstyrt med SPORTSHIFT-systemet. De fantes blant annet på V8 Vantage, V8 Vantage S og noen andre modeller.

Vanlige feilfunksjoner på girkasser med SPORTSHIFT-system

FeilfunksjonerGirkasser
Forseglingen på girpumpen begynner å lekke over tid.4ЕАТ
Solenoidene svikter.4ЕАТ; 5EAT
Clutch-trommelen og girkasselagrene går i stykker.4ЕАТ
Ventilkroppens kanaler blir tette.4ЕАТ; 5EAT
Hastighetssensoren svikter fort.5EAT